gastenboek & reacties

Anne Gies says (21/01/2015 10:30:10):
Heel mooie website, prachtige nieuwjaarstekst. En ik ben heel gelukkig nu ik eindelijk weet waar Rausa/Roosdaal vandaan komt. Ook voor jullie een gezond en voorspoedig nieuwjaar vol mooie Rausamomenten.
Rik Van den Spiegel says (29/08/2014 07:05:51):
Heb alle uitgaven van het tijdschrift in een adem van atotz gelezen. Prachtig werk! Kijk al uit naar het volgende!
Proficiat!
Guido Dieudonné says (22/12/2013 15:29:37):
Als bestuurslid van de erfgoedraad van Lennik bewonder ik de mensen bij Rausa die aan zo een knap tijdschrift mee helpen.
Ik lees ze allemaal direct uit en geniet er van.
Proficiat.
Wies borre says (28/04/2013 19:28:40):
Veel succes en doorzetting toegewenst met uw lovenswaardig initiatief. Dank aan al de bereidwilligen omdat erfgoed zó belangrijk is !
Wies borre (schrijver en dichter)
Jan Asselman says (14/02/2013 11:54:36):
Vanwege heemkring Liedekerke veel succes toegewenst met jullie kring
1 2

Laat een boodschap achter:

Uw naam:*
Uw email:
Uw bericht:*
Vul de code in:CAPTCHA
(*) Verplichte velden

 

 

 

Het Lombeekse Mariaretabel, reactie op bijdrage in Rausa, jrg. 3, nr. 10

Beste redactieleden,

 

Als – door omstandigheden niet meer actieve – stadsgids van Leuven met Pamelse roots, werd ik direct aangetrokken door de bijdrage over het Roosdaalse Mariaretabel. Mij verrast het helemaal niet dat een studente van de “oude universiteitsstad” in contact komt met Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. Het verrast me eerder dat het zo lang geduurd heeft voordat Leuvense onderzoekers interesse betoonden voor het pronkstuk van ons Roosdaals erfgoed.

Hierbij wat bijkomende informatie voor wie geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Het Mariaretabel van Lombeek wordt op de website van het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium - http://balat.kikirpa.be/) nog altijd toegewezen aan (de school van) Jan Borreman, een naam die ook in Rausa wordt genoemd maar die toch wat extra uitleg verdient. Jan II Borreman is voor het grote publiek misschien een onbekende maar dat zegt meer over onze selectieve appreciatie van oude kunst dan over de waarde van deze kunstenaar. Je kan natuurlijk geen appels met peren vergelijken maar Jan Borreman is voor de laatmiddeleeuwse beeldsnijkunst even belangrijk als – om in de Leuvense context te blijven – Dirk Bouts voor de schilderkunst.

Jan Borreman is wel van Brussel afkomstig maar hij heeft ook in Leuven zijn sporen nagelaten. Zijn meesterwerk, het tot nu toe enig gekende gesigneerde werk van Borreman is afkomstig uit een Leuvense kapel. Het werd gemaakt in opdracht van een Leuvense boogschuttersgilde en bevond zich vóór de Franse Revolutie in de kapel van de gilde in Leuven (Onze-Lieve-Vrouw-van-Ginderbuiten). Nu kan je dit meesterwerk van Brabantse retabelkunst gaan bewonderen in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. Interessant detail: dit retabel is ook waarschijnlijk nooit gepolychromeerd geweest.

Een ander meesterwerk van Jan Borreman bevindt zich nog altijd in Leuven en is daar – gratis – te bewonderen in de Sint-Pieterskerk. Je zult wel letterlijk en figuurlijk moeten opkijken want het kunstwerk bevindt zich op enkele meters hoogte. Het Trriomfkruis staat niet voor niets op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap.

Dit kunstwerk hangt nog steeds op zijn originele plaats en in de originele context en is zo ook een mooie illustratie van een stukje kerkgeschiedenis. Het kruis is samen met de constructie waar het bovenop staat een vrij zeldzame restant van een middeleeuws kerkinterieur. Het kruis staat immers bovenop het originele doksaal dat in deze kerk op zijn originele plaats staat en zijn originele functie heeft behouden.

Wie nog meer wil weten over deze twee Leuvense kunstwerken van Borreman, kan ik ook even verwijzen naar mijn “Leuvense Geschiedenissen” (http://wimvist.com/tag/jan-borreman/). Je vindt er over beide werken een – geïllustreerde – “geschiedenis” naast andere verhalen over de Leuvense geschiedenis.

Groeten, Wim

Wim Van Isterdael,
stadsgids van Leuven (inactiief, maar lang niet op rust)

 

 

Zoeken

Zet het in je agenda

 

FEESTWEEK

10 JAAR RAUSA

Zie pagina activiteiten

 

 

Initiatie ALDFAER (stamboomonderzoek)

met Erik De Backer

Zaterdag 13 november 2021, 9 tot 12 uur en
maandag 15 november 19 tot 22 uur,

__________________________________

Rausa nr 6 - December 2021

is beschikbaar

____________________________

2e aflevering van

Den  Babbelaar

zie verder ... 

 

 

 

Contact Info - secretariaat


secretariaat

Variërend van 40,

1760 Pamel

rausa@skynet.be

 

link naar facebook

 

template by JStemplates.com